Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde ele alınan bir vergi türüdür. Kanunda belirtilen taşınmaz mal sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu vergi tutarı, 2024 yılı itibarıyla belirlenmiştir. Emlak beyanı, rayiç bedel hesaplama gibi farklı faktörler değerlendirilerek yapılan hesaplamalar sonucunda emlak vergisi tutarı netleşir. Bu tutarı belirli dönemlerde ya da tek seferde ödeyebilirsiniz.
İlk kez bir mülk sahibi olduğunuzda, öncelikle emlak beyannamesi vermeniz gerekmektedir. Bu işlemi e-devlet üzerinden ya da belediyeye bizzat başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Taşınmaz için tapu beyanında bulunma sürecinde bazı belgelere ihtiyaç duyarsınız. Bu belgeler arasında mülk sahibinin kimliği, binaya ait ruhsat, yapı kullanma izin belgesinin fotokopisi ve emlak bildirim formu bulunur.
Emlak vergisi ödeme dönemleri, mülk sahiplerinin merak ettiği konular arasındadır. Herkesin yakından takip ettiği emlak vergisi ödeme tarihleri, yıl içinde iki farklı dönemde yapılabilir. İlk ödeme dönemi 31 Mayıs 2024 olarak belirlenmiştir. Emlak vergisinin ilk taksitini mayıs ayının son gününe kadar ödeyebilirsiniz. İkinci ödeme dönemi ise 30 Kasım 2024 tarihidir. İkinci taksiti kasım ayının son gününe kadar ödemiş olmanız gerekir. Emlak vergisi ne zaman ödenmeli konusunda tapu sahiplerine seçenek sunulur. Dilerseniz emlak vergisini tek seferde de ödeyebilirsiniz, böylece yıl boyunca taksit dönemlerini takip etmek zorunda kalmazsınız.
Emlak vergisi sorgulama işlemleri için genellikle belediyelerin internet siteleri en pratik yöntemdir. Zamandan tasarruf sağlayan bu yöntemle dilediğiniz yerden internete girip sorgulama yapabilirsiniz. Belediyeye giderek ilgili birimle görüşme yapmak ya da müşteri hizmetleriyle iletişime geçmek de diğer seçenekler arasındadır. Sorgulama yöntemleri şöyle sıralanabilir:
e-Belediye Emlak Vergisi Sorgulama: Belediyenizin böyle bir uygulaması varsa, resmi web sitesine giriş yapmanız gerekir. E-belediye/e-hizmetler sekmesinden giriş yapmanız için önce üye olma adımını tamamlamalısınız. Şifre ve bilgilerinizle sisteme girdikten sonra "Emlak Vergisi Sorgulama" butonuna basıp tapu ve kişisel bilgilerinizi girebilirsiniz. Sorgulama yaptığınızda borç durumunuzu öğrenebilirsiniz.
e-Devlet Emlak Vergisi Sorgulama: Belediyenizin internet üzerinden işlem yapma olanağı yoksa e-devlet uygulamasından sisteme giriş yapabilirsiniz. Belediyenizi seçtikten sonra vergi sorgulama bölümüne tıklayıp bilgi edinebilirsiniz.
Ülke sınırları içinde taşınmaz mal sahipleri, sahip oldukları her mülk için vergi vermekle yükümlüdür. Ancak bu durumun bazı istisnaları vardır. Muafiyetten yararlanmak isteyenlerin, gerekli şartları taşıması ve belediyelere gidip muafiyet için gereken belge ve bilgileri sunmuş olması gerekmektedir.
Emlak vergisi muafiyet şartları şu şekilde sıralanabilir:
Kanun kapsamında bazı gayrimenkullerin emlak vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Bu gayrimenkuller, devletin ya da yabancı ülkelerin sahip oldukları yapıları içerir. Orduevleri, askeri gazinolar, devlete ait arazi/bina, ibadethaneler, mezarlıklar, tarım işletme binaları, konsolosluklar, yabancı ülkelere ait arsa/arsalar ve barajlar bu kapsamda değerlendirilebilir.
Emlak vergisi muafiyet durumu oluştuğunda, yapılan ödemeler geriye dönük olarak geri alınabilir. Herkes tarafından emlak vergisi iadesi olarak bilinen bu durum için gerekli formların doldurulup ilgili belediyeye teslim edilmesi önemlidir. Emlak vergisi iadeleri, geçmiş 5 yılın tutarına kadar geri ödeme olarak alınabilir. Bu haktan yararlanmak için belirtilen işlemleri yapmanız yeterlidir. İşlem sonrasında kontroller gerçekleştirilerek iade süreci tamamlanır.
Emlak vergisi ödenmesi gereken borçlar arasında yer alır. Bu vergi ödemelerini yapmadığınızda, ilgili vergi dairesi ya da belediyeler adresinize ihtar/tebligat gönderebilir. Borç durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı bu evrakları dikkate alıp ödemelerinizi yapabilirsiniz, ancak vergiyi ödemezseniz cezai yaptırımları kabul etmiş sayılırsınız. Ödenmeyen her ay için emlak vergisine belirli oranda faiz işler. Buna ek olarak haciz ya da banka hesaplarına el konulması gibi cezai uygulamalar da yapılabilir. Bu tür olumsuzlukları yaşamamak adına devlete olan borçlarınızı düzenli bir şekilde ödemeniz gerekir.
Emlak vergisi yapılandırma işlemi, ödenmeyen borçların belirli dönemlerde ve bir kısmını kapsayacak şekilde devlet tarafından silinmesidir. Vergi tutarının kalan kısmı, devlet tarafından belirlenen süreler içinde taksitlere bölünerek ödenebilir. Borcunuzu bir defada ödemek yerine daha uygun koşullarda ödeme imkanı sunan bu haktan yararlanmak için belediyelerin resmi internet sayfaları üzerinden yapılandırma dönemlerini ve detaylarını öğrenebilirsiniz. Emlak vergisi yapılandırma sayesinde geçmiş borçlarınızı peşin ya da taksitle daha kolay ödeme şansı elde edebilirsiniz. Süreçle ilgili gelişmeleri takip ederek yapılandırma dönemlerinden yararlanabilirsiniz.
Tıkla Ara 05558788388